Un aport crescut de fibre alimentare este direct legat de beneficiile asupra metabolismului, cum ar fi reducerea greutății corporale și prevenirea diabetului de tip 2 și a obezității. Un număr mare de studii efectuate pe animale și oameni au confirmat această dovadă. Ceea ce era necunoscut până acum a fost mecanismul din spatele acestor rezultate. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători francezi a arătat că efectele benefice legate de fibrele fermentate se datorează capacității acestora de a regla glucoza intestinală. Acest studiu a publicat pe Cell, a corelat fibrele alimentare cu producția de glucoză intestinală. În special, s-a observat că intestinul este capabil să producă glucoză și să o elibereze în fluxul sanguin între mese și în timpul nopții.

Acest fenomen este detectat de nervii din pereții venei porte hepatice, care, la rândul lor, trimit un impuls nervos către creier producând o scădere a senzației de foame, o creștere a consumului de energie în repaus și reducerea glucozei hepatice: acești factori au un impact pozitiv asupra diabetului și obezității.


Referință: De Vadder, F., Kovatcheva-Datchary P., și colab., „Microbiota-Generated Metabolites Promote Metabolic Benefits via Gut-Brain Neural Circuits”, Cell, publicat online înainte de imprimare, doi: 10.1016/j.cell. 2013.12.016