
O nouă meta-analiză privind nutriția și ictusul a arătat că consumul de fructe și legume este invers asociat cu riscul de ictus.
În special, potrivit cercetătorilor Spitalului Municipal Qingdao din China, la fiecare 200 g de fructe consumate zilnic, riscul de ictus se reduce cu 32% și cu 11% la fiecare 200 g de legume.
Meta-analiză a luat în considerare 20 de studii publicate pe parcursul a 19 ani pe principalele reviste medicale și au fost analizate 16.981 de cazuri de ictus.
Datele arată cum o dietă bogată în fructe și legume poate scădea riscul de evenimente cerebrovasculare reducând tensiunea arterială, îmbunătățind circulația microvaselor și reducând indicele de masă corporală, nivelul colesterolului și stresul oxidativ. Acest lucru se datorează faptului că fructele și legumele furnizează micro și macronutrienți fără a adăuga calorii.
Cercetătorii au susținut că acest studiu confirmă efectele pozitive ale consumului de fructe și legume asupra sănătății și că acest tip de alimentație, împreună cu un stil de viață îmbunătățit, este fundamental pentru reducerea riscului de ictus.