Creatina este o moleculă fundamentală pentru mecanismele de transport de energie.

În special, este esențial atunci când musculatura este angajată în mișcări rapide și maxime, cum ar fi sărituri, lovituri, pumni, alergare rapidă, aruncări etc.

Creatina este mai puțîn importantă în activitățile de anduranță, mai ales dacă lucrezi în condiții aerobe și cu mult sub prag.

În cazul sporturilor de luptă este esențial să existe o rezervă adecvată de creatină, care este apoi utilizată în mecanismele complexe de transport de energie și contracție musculară în condiții anaerobe.

În lumina celor de mai sus, credem că o suplimentare cu creatină generează beneficii mult mai relevante decât o posibilă retenție de apă foarte modestă.


În plus, trebuie luat în considerare faptul că retenția de apă și creșterea volumului masei musculare este un efect foarte limitat dacă creatina este luată în doze corecte, deci nu mai mult de 3 g pe zi.

Creatina are un efect indubitabil asupra forței și sprintului, este folosită pe scară largă de jucătorii de fotbal tocmai pentru că au nevoie să maximizeze aceste două componente.


Creatina nu acționează asupra rezistentei, parametru asupra căruia este bine să acționezi cu antrenamente vizate și management energetic, chiar și cu utilizarea vizata a suplimentelor ad-hoc (de exemplu  PowerFlux )