Există o mulțime de informații, adesea neverificate, care circulă cu privire la presupusele efecte pozitive sau negative ale alcoolului. Cu toate acestea, se știe că consumul de băuturi alcoolice ar trebui să fie moderat atât pentru sedentari, cât și pentru pasionații de sport, dar să aflăm mai bine de ce.


În primul rând, alcoolul este extrem de caloric: un gram de alcool furnizează 7,1 kcal! Din acest motiv, aportul de etanol (alcool) în dietă nu trebuie să depășească limita de 10% din necesarul caloric total. Acest prag este coborât la 4-5% la sportivi, datorită efectului vasodilatator (care reduce fluxul sanguin către mușchi), și efectului depresiv asupra sistemului nervos central. De fapt, alcoolul reduce dexteritatea, abilitățile vizuale, auditive și motorii, precum și simțul critic și memoria.


Unii recomandă să bei bere după o cursă sau după un antrenament pentru a furniza lichide și carbohidrați, dar această indicație nu este corectă, deoarece aportul caloric în ceea ce privește carbohidrații este redus, în timp ce efectul diuretic al băuturii face că rehidratarea organismului să fie mai puțîn eficientă. .corp, care este deosebit de necesar după sport.