Tot ce trebuie să știi despre pudra de proteine 

Suplimentele de proteine ​​au devenit o parte din ce în ce mai importantă a dietei pentru sportivi și pasionații de fitness. Dintre  diferitele tipuri de suplimente disponibile , pudrele proteice sunt printre cele mai comune și utilizate pe scară largă.
 

Ce sunt pudrele proteice?

Pudrele proteice sunt  produse alimentare concentrate , de obicei derivate din surse de proteine ​​precum laptele, ouăle, lumea vegetală (soia, mazărea, orezul, cartofii, lintea etc.). Sunt vândute sub formă  de pulbere , așa că le puteți amesteca cu apă sau alte lichide pentru a crea o băutură proteică. Aceste suplimente oferă o  sursă de proteine ​​rapidă , concentrată și destul de accesibilă . Ele sunt utilizate în general pentru a susține creșterea musculară, pentru a ajuta la recuperarea după antrenament și pentru a îmbunătăți performanța sportivă.
 

Tipuri de pudre proteice 

Există mai multe tipuri de pudre proteice disponibile pe piață, fiecare cu caracteristici și beneficii specifice. Printre cele mai frecvente sunt  proteinele din zer ,  proteinele cazeinice ,  proteinele vegetale . Aceste soiuri oferă o gamă largă de opțiuni pentru a satisface nevoile și preferințele fiecărui tip de atlet, permițând tuturor să își  personalizeze suplimentarea cu proteine  ​​în funcție de obiectivele și restricțiile alimentare.
 

Proteine ​​din zer

Proteina din zer ,  cunoscută în mod obișnuit ca  proteină din zer , este una dintre cele mai utilizate surse de proteine ​​în suplimentele proteice.
Acest nume îi este dat deoarece „zer” se referă la fracția proteică obținută din lichidul obținut în urma procesării brânzei. 

Zerul este bogat si in  aminoacizi esentiali , proteinele derivate din aceasta fractiune sunt biologic foarte interesante si  complete si sunt rapid  asimilate de organism .

Proteinele din zer sunt împărțite în trei tipuri:  concentrate , izolate și hidrolizate .
 

Concentrat de proteine ​​din zer 

Whey Protein Concentrate (WPC - Whey Protein Concentrate) este produs printr-un  proces de filtrare  a zerului , care elimină apa, o mare parte din lactoză și unele impurități. Acest tip de proteine ​​are o  concentrație de proteine  ​​de aproximativ  70 - 80% . Concentratul de proteine ​​din zer poate conține  cantități mici de carbohidrați și grăsimi , dar oferă și alți nutrienți benefici, cum ar fi  imunoglobuline ,  lactoglobuline  și beta-lactoglobuline.Concentratele proteice au o textură ușor cremoasă și sunt în general destul de gustoase, datorită fracției mici de carbohidrați și grăsimi reziduale. 

Concentratul  proteic din zer  poate fi o alegere adecvată pentru cei care caută un  raport calitate-preț  și doresc să beneficieze de  ceilalți nutrienți  găsiți în zer.
 

Izolat de proteine ​​din zer 

Izolatul proteic din zer, sau izolat proteic din zer (WPI), este obținut printr-un anumit proces de filtrare care  elimină majoritatea carbohidraților și grăsimilor . Drept urmare, suplimentul realizat din această proteină are un  conținut mai scăzut de lactoză  și poate fi potrivit pentru cei care au intoleranță la acest zahăr. Izolatul proteic din zer este de obicei puțin mai scump decât concentratul, are o solubilitate excelentă și o  concentrație de proteine  ​​care poate fi  de până la 90% . Aroma  este mai neutră , dar uneori mai puțin plăcută decât concentratele, datorită prezenței mai scăzute a carbohidraților și a grăsimilor. 

Pudrele de izolat proteic   pot fi preferate de cei care caută o  sursă mai pură  de proteine, cu un conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi . Este potrivit în special pentru cei care au  intoleranță la lactoză  sau au nevoie să  -și limiteze aportul acestor nutrienți .
 

Proteine ​​din zer hidrolizate 

Hidrolizatul de proteine ​​din zer (Whey Protein Hydrolyzed – WPH) este un amestec în care  lanțurile de aminoacizi  care alcătuiesc proteinele sunt  mai scurte și mai digerabile . Rezultatul este un fel de „ proteină pre-digerată ”, care este, prin urmare, absorbită mai repede decât proteinele nehidrolizate. Concentrația proteinelor poate   varia între 75-90% . Gustul   amestecului așa cum este, nearomatizat, nu este adesea prea plăcut, deoarece aminoacizii liberi sunt destul de amari Hidrolizatul de proteine, sau proteina hidrolizată din zer, este alegerea sportivilor care doresc o  sursă de proteine ​​cu acțiune rapidă după antrenament pentru a promova recuperarea musculară. 

Pudrele de proteine  ​​hidrolizate  sunt ideale pentru sportivii care au nevoie de o  sursă de proteine ​​cu acțiune rapidă  pentru a ajuta la recuperarea musculară după antrenament intens.
 

Proteina cazeină 

Printre  proteinele care derivă din lapte se numără și  cazeina . Spre deosebire de proteinele din zer, cazeina se obține din partea solidă a laptelui, numită cheag. 
Se digeră puțin mai lent, oferind o  sursă constantă de aminoacizi  pe o perioadă mai lungă. Acest lucru îl face mai potrivit pentru consum  înainte de culcare  sau  în perioadele de  post prelungit.
 

Proteine ​​vegetale 

Pulberile de proteine ​​derivate din surse vegetale precum  soia, mazărea, orezul, cânepa, cartofii, grâul, lintea etc. devin din ce în ce mai populare printre  sportivii vegetarieni  sau  vegani . Aceste proteine ​​pe bază de plante oferă o alternativă la sursele animale. Cu toate acestea, profilul  de aminoacizi  este puțin  mai puțin complet  decât proteinele din lapte sau din ou. Trebuie avut în vedere faptul că, printr-o combinație a acestor proteine, eventualele deficiențe ale unei singure proteine ​​pot fi  compensate  , oferind astfel o gamă completă de aminoacizi esențiali. Concentrația  de proteine  ​​poate varia  între 60-85% .
 

Beneficiile pudrei de proteine 

Beneficiile pudrelor proteice pentru sportivi sunt multe. În primul rând, ele sunt elementele esențiale pentru  creșterea  și recuperarea  mușchilor , sportivii care se antrenează intens pot necesita  un aport crescut de proteine  ​​pentru a susține  sinteza proteinelor . Pudrele 
proteice  conțin și o cantitate bună de  leucină , un aminoacid cheie care stimulează sinteza proteinelor musculare. În plus, sunt ușor de digerat și sunt absorbite rapid de organism. 

Fiind un suport esențial pentru susținerea mușchilor, aceștia trebuie să fie mereu  prezenți în diferitele mese  pentru a garanta un aport nutrițional adecvat și o bună hrănire a organismului angajat în activități sportive.
 

Când să luați pudră de proteine 

Sunt momente ale zilei care sunt mai potrivite pentru integrarea proteinelor și altele mai puțin eficiente.
Dacă  momentul  în care sunt luate proteinele este greșit, rezultatul așteptat se poate schimba și el. Cu toate acestea, nu există o singură regulă care să funcționeze pentru toată lumea! 

Organismul nostru are o  capacitate limitată de a digera proteinele , o integrare a acestor nutrienți ar trebui să aibă loc în general  departe de mesele principale  (departe de prânz sau cină, unde în general au fost deja introduse cantități suficiente de proteine). Motivul  este acesta: un aport excesiv de proteine ​​ar putea duce la o utilizare  incompletă a proteinelor ingerate!
Uneori, pudrele proteice sunt sugerate imediat  după sesiunile intense de lucru , dar dacă cina este planificată imediat după, aceasta poate să nu fie o alegere bună. 

Proteinele pot garanta un  rezultat excelent  chiar dacă sunt luate alte ori decât după antrenament . De exemplu, un moment bun pentru a crește aportul de proteine ​​este cu siguranță  la mijlocul dimineții  (sau chiar  la mijlocul după-amiezii ), cu scopul de a „construi” o gustare proteică. 

Cu toate acestea, trebuie reținut că pulberile proteice trebuie  luate cu cel puțin 60-90 de minute înainte de antrenament , ținând întotdeauna cont de capacitatea digestivă și de intensitatea muncii de făcut. 

Dacă obiectivele nu sunt prea tehnice și  volumul de muncă nu este prea mare , un aport doar dimineața poate fi suficient  De exemplu , micul dejun poate fi  îmbogățit  cu un  supliment proteic  precum  XTR (proteina din zer)  sau  SPR (proteina de origine vegetală) .

În schimb, cu ocazia  muncii mai intense , unde este nevoie de o digestie foarte rapidă, este posibil să se organizeze  o gustare proteică , poate folosind un produs performant precum  HTP (proteina din zer hidrolizat) .
Avertisment important : aveți grijă să așteptați cel puțin 2,5 ore după prânz și cel puțin 2 ore după micul dejun înainte de a planifica aportul unui supliment proteic.

În concluzie.  Proteina din zer, sub formă de concentrat, izolat sau hidrolizat, este o alegere populară pentru sportivii care caută un supliment proteic care să susțină creșterea musculară, să optimizeze performanța sportivă și să ajute la recuperare.
Alegerea formei de pudră proteică generată din zer sau pe bază de plante depinde de nevoile, bugetul și obiectivele individuale.
Un profesionist din industrie, cum ar fi un nutriționist sau un medic sportiv, vă poate ajuta să determinați forma și cantitatea de proteine ​​care se potrivesc cel mai bine nevoilor dumneavoastră individuale.